Elis Burrau

ur Skrattet tillhörde inte längre dig utan alla dessa vänner

http://sverigesstorstaforlag.wordpress.com/2013/07/25/skrattet-tillhorde-inte-langre-dig-utan-alla-dessa-vanner-elis-burrau/

 

Jag började jobba på Cirkus Cirkör. Eller för. Cirkus Cirkör. Jag tänkte att jag skulle sabotera deras verksamhet inifrån och ut. Att det låg något djupt konstruktivt i det. För hela mänskligheten. Det skulle komma folk till gagn, så att säga. Goda ting skulle sättas i rullning. Jag skulle överleva. Jag visste av någon outgrundlig anledning att det låg till på det viset. För mänsklighetens skull var jag tvungen att infiltrera deras cirkusverksamhet, systematiskt förgöra den, krossa den långsamt med subtila medel. Annars var jag bara en liten lort.

/

Porträtt av episoden som ung. Ett annat live. Mitt komp. Frågesymboler. Ved på jorden. Ska jag skjuta alla stolar. Skjuta upp dem. Nej, det är inte en fråga och ja, jag överlever. DET KNALLAR OCH GÅR. Tystnad nu. Jag såg på er och ni var så glada.

/

Jag satte upp och spelade i en enmansföreställning på Teater Brunnsgatan Fyra. Linda Skugge var producent. Manus och regi stod jag själv för. Jag döpte den till TULPANERNA ÄR DÖDA NU, JUNGFRU MARIA. (En självklar titel). Monologen handlade, bland mycket annat, om ett gäng litteraturkritiker och andra smakdomare som styrde världen genom ett elitistiskt kontaktnätverk. Och med kärnvapen, förstås. Men det senare skulle förmedlas subtilt, ja det skulle publiken få luska fram mellan raderna! I de första recensionerna anmärktes det en del på mina ingående skildringar av incestuösa (?) samlag kritikerna emellan. En på DN, jag tror att det kanske var Leif Zern, tyckte att det var i putslustigaste laget att kalla det för ”recensionssex”. Jag misstänker att han eventuellt kände sig utpekad.

 

Jag skulle överleva.

 

Leif, jag skulle överleva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s